header1.jpg
  • Willy Janssen
  • 02-06-2018
  • Java en Bali
  • van elke minuut genoten

Droomervaring

In mei ruim 3 weken rondreizen op Java en Bali met Toto Travel was voor ons echt een droomervaring. We raken er niet over uitgepraat en kunnen het iedereen aanraden.
In Yogyakarta was Trisno een paar dagen onze chauffeur en gids. Een fijne, correcte chauffeur, die onze eerste kennismaking met Java al onvergetelijk maakte met zijn geduldige antwoorden op al onze vragen en verwondering. We maakten er onder meer een indrukwekkende wandeling door een kampong met een lokale gids. Ook vanuit Solo hadden we weer een lokale gids Ajib, die met ons door de rijstvelden en langs interessante 'home industries' fietste.
Ondertussen had Trisno ons overgedragen aan Willet, de Balinese chauffeur en gids die de rest van de reis zou gaan zorgen dat het ons werkelijk aan niets ontbrak. Onvermoeibaar, altijd vrolijk en zorgzaam bracht hij ons elke dag naar de talloze geweldige plekken die Wim vooraf voor ons als programma had samengesteld.

Per dag konden we in overleg met Willet hierop onze eigen aanpassingen doen. Heerlijk om zo onbezorgd en individueel te kunnen reizen met een chauffeur die al snel als een vriend voelt.

Vooraf vond ik het een raar idee om zo'n vakantie met een 'vreemde' samen te gaan doen, maar al vanaf dag 1 bleek dat geen enkel punt. Onze beide chauffeurs gedragen zich heel professioneel en je hebt geen moment het gevoel dat dit ten koste gaat van je privacy. Integendeel: wij hebben het alleen maar als een extra luxe ervaren dat je elk moment elke vraag kan stellen over alles wat je ziet en meemaakt. Tja en dat hebben ze geweten, want ik ben nogal nieuwsgierig en leergierig als het gaat om andere culturen.

En er was zoveel moois te beleven: na een safari in een open jeep door de zandwoestijn beklommen we de vulkaan Bromo (veel leuker zo dan wat die bussen met andere toeristen deden). Met een lokale gids naar super interessante activiteiten van de Glenmore plantage, de prachtige zwavel-vulkaan Ijen beklommen, gesnorkeld op het mooiste plekje ter wereld bij Menjangan eiland, een wandeling gemaakt met Putu die uitleg geeft over alles wat er groeit rondom de mooie rijstvelden van Bali, indrukwekkende watervallen en vulkanen gezien en natuurlijk talloze tempels en we zijn gaan raften. Toen Willet hoorde dat ik zo genoot van de Balinese keuken regelde hij voor ons nog een heerlijke kookworkshop waar we leerden op traditionele wijze Balinees te koken. En dan die geweldige locaties waar we logeerden!

Het mag duidelijk zijn: het was teveel om hier alles op te noemen, maar we hebben van elke minuut genoten. Java en Bali zijn geweldig mooi maar als je ze mag ontdekken met onze chauffeurs van Toto Travel wordt het echt onvergetelijk. Ze zijn echt van een toegevoegde waarde die je met een groepsreis of zelf geplande reis nooit zou bereiken. We gaan dit zeker nog eens doen, want we hebben nog lang niet alles gezien.

Wim, hartelijk bedankt voor dit geweldige programma en de ondersteuning!