header3.jpg
  • Henri-Jan en Marian
  • 14-10-2012
  • Sumatra, Java en Bali
  • Terima Kasih

Terima Kasih

Afgelopen september hebben we een prachtige rondreis gemaakt in Indonesië. Daarbij hebben we Sumatra, Java en Bali bezocht, waarvan Java deels verzorgd is door Toto Traval.
Als chauffeur hadden we Tanto. Een rustige chauffeur die ondanks zijn jonge leeftijd al ruime ervaring heeft met het rondreizen met toeristen. Tanto spreekt uitstekend Nederlands wat hij geleerd heeft tijdens zijn werk. Zoals hij ons vertelde is het ooit begonnen met een klus van twee weken met een Nederlandse gast die geen enkel woordje over de grens sprak. Tijdens die weken heeft Tanto veel Nederlands geleerd en vervolgens elke keer van de Nederlanders weer wat bijgeleerd. Erg knap zoals hij dat heeft opgepakt.

Ook van ons heeft hij weer nieuwe woorden geleerd zei hij. Maar wij hebben vooral van hem geleerd. Hij heeft veel verteld over het dagelijkse Indonesische leven. Over alles dat we onderweg zagen, gaf hij uitleg. We hebben op die manier veel geleerd van wat we gezien hebben.

De service van Toto Travel is uitstekend. Vanuit Nederland door Wim, maar zeker in Indonesië wordt alles goed verzorgd door Toto en Tanto. Mooi voorbeeld daarvan is de dag dat we op en bergweg in een file belandden. Een vrachtwagen blokkeerde de weg wat een enorme chaos veroorzaakte waardoor niemand meer voor- of achteruit kon. Van omstanders hoorde Tanto dat het verkeer al uren stil stond en dat het waarschijnlijk ook nog wel uren zou duren voordat het verkeer op gang zou komen. Tanto belde Toto. Er werd even wat heen en weer gepraat en toen hadden de heren voor ons de oplossing gevonden. Wij twee zouden vooruit lopen tot voorbij de stilstaande vrachtauto. Toto zou aan de andere kant ons tegemoet rijden. Zo gezegd, zo gedaan. Na 10 minuten lopen kwam Toto ons tegemoet samen met een vriend, op een brommer! (gelukkig wisten we hoe hij er uit zag want we hadden hem in Toko Oen in Malang al ontmoet) Zo werden wij naar ons volgende adres gebracht. En Tanto, arme Tanto, bleef in de file staan. Tot acht uur in de avond en daarna kwam hij nog onze bagage brengen. We zijn enorm dankbaar dat we dankzij hun goede actie niet uren in een hete auto hebben moeten wachten.

Tanto, Toto en Wim, van hartelijk bedankt voor jullie goede zorgen wat zeker heeft bijgedragen aan onze mooie reis. Verder willen we Tanto nog feliciteren met de geboorte van zijn tweede zoon.

Terima Kasih